بازگشت به مقالات تخصصی
SSD vs HDD

حافظه‌های SSD و HDD چه تفاوت‌هایی باهم دارند؟

اگر برای انتخاب حافظه SSD و HDD تردید دارید، با خواندن این مقاله می‌توانید به تفاوت‌های این دو حافظه پی ببرید و انتخاب مطمئنی داشته باشید. درواقع انتخاب فضای ذخیره سازی مناسب فقط شامل مقایسه ظرفیت و هزینه نمی‌باشد. نوع فضای ذخیره‌سازی که کامپیوتر شما استفاده می‌کند، از جمله میزان مصرف برق و قابلیت اطمینان(reliability)، برای عملکرد بهتر، مهم می‌باشد. درایوهای حالت جامد SSD و هارد دیسک HDD دو گزینه اصلی ذخیره سازی می‌باشند. در اینجا یک راهنمایی کامل در مورد بهترین استفاده برای هر یک و مقایسه هر دو حافظه وجود دارد.

فهرست مطالب

توضیح مختصر درباره SSD و HDD

اگر در چند سال گذشته در هر زمانی یک لپ تاپ فوق قابل حمل خریداری کرده اید، به احتمال زیاد یک درایو حالت جامد (SSD) به عنوان درایو بوت اولیه دریافت کرده اید. لپ‌تاپ‌های گیمینگ حجیم‌تر به درایوهای بوت SSD نیز منتقل شده‌اند، در حالی که تنها زیرمجموعه‌ای از کامپیوترهای ارزان قیمت هنوز از درایوهای دیسک سخت (HDD) استفاده می‌کنند. در همین حال، درایوهای بوت در کامپیوترهای شخصی رومیزی از پیش ساخته شده، به جز ارزان‌ترین مدل‌ها در حال حاضر نیز عمدتاً SSD می‌باشند. در برخی موارد، دسکتاپ با هر دو همراه است، یعنی شامل SSD به عنوان درایو بوت و HDD به عنوان یک مکمل ذخیره سازی با ظرفیت بیشتر می‌باشد. در این مقاله به تفاوت‌های SSD و HDD پرداخته‌ایم و مزایا و معایب هر کدام را برای تصمیم‌گیری بهتر به شما توضیح دهیم.

HDD چیست؟

HDD یک دستگاه ذخیره سازی داده است که در داخل کامپیوتر قرار دارد. دیسک‌های چرخان درون آن وجود دارد که داده‌ها به صورت مغناطیسی ذخیره می‌شوند. HDD دارای یک بازوی با چندین هد (مبدل) است که داده‌ها را روی دیسک می‌خوانند و می‌نویسند. این شبیه به نحوه کار یک پخش کننده ضبط صفحه گردان است، با یک صفحه LP (هارد دیسک) و یک سوزن روی بازو (ترانسدیوسر). بازو، هدها را در سراسر سطح دیسک حرکت می‌دهد تا به داده‌های مختلف دسترسی پیدا کند.

HDD چیست؟

HDDها به عنوان یک فناوری قدیمی در نظر گرفته می‌شوند، به این معنی که مدت زمان بیشتری نسبت به SSDها در دسترس بوده اند. به طور کلی، هزینه کمتری دارند و برای داده‌هایی که نیازی به دسترسی مکرر ندارند، مانند پشتیبان گیری از عکس‌ها، ویدیوها یا فایل‌های تجاری، کاربردی می‌باشند. آن‌ها به دو شکل رایج در دسترس می‌باشند: 2.5 اینچ (معمولاً در لپ تاپ‌ها استفاده می‌شود) و 3.5 اینچ (کامپیوتر‌های رومیزی).

SSD چیست؟

یک SSD همان عملکرد اصلی یک هارد دیسک را انجام می‌دهد، اما داده‌ها در عوض روی تراشه‌های حافظه فلش متصل به هم ذخیره می‌شوند که داده‌ها را حتی زمانی که کامپیوتر روشن نمی‌باشد، حفظ می‌کنند. این تراشه‌های فلش (که اغلب «NAND» نامیده می‌شوند(از نوع متفاوتی با نوع مورد استفاده در درایوهای USB هستند و معمولاً سریع‌تر و قابل اعتمادتر می‌باشند. در نتیجهSSD ها گرانتر از درایوهای USB با همان ظرفیت می‌باشند).

با این حال، SSDها اغلب بسیار کوچکتر از HDD هستند و بنابراین به سازندگان انعطاف پذیری بیشتری در طراحی کامپیوتر شخصی ارائه می‌دهند. در حالی که آن‌ها می‌توانند جای HDDهای سنتی 2.5 یا 3.5 اینچی را بگیرند، همچنین می‌توانند در یک اسلات توسعه PCI Express نصب شوند یا حتی مستقیماً روی مادربرد نصب شوند، پیکربندی که اکنون در لپ تاپ‌های رده بالا رایج می‌باشد، به طوری که SSDهای نصب شده روی برد از یک فرم فاکتور به نام M.2 استفاده می‌کنند.

توجه داشته باشید که ما در این مقاله عمدتاً در مورد درایوهای داخلی صحبت خواهیم کرد، اما تقریباً همه ویژگی‌ها برای درایوهای خارجی نیز صدق می‌کند. درایوهای اکسترنال هم به صورت دسکتاپ بزرگ و هم به شکل قابل حمل جمع و جور عرضه می‌شوند و SSD‌ها به تدریج به بخش بزرگی از بازار درایوهای خارجی تبدیل می‌شوند.

در ادامه مقاله، SSD و HDD را از جنبه‌های مختلف بررسی می‌کنیم.

مزایا و معایب SSD و HDD

HDDها هنوز در سیستم‌های مقرون‌به‌صرفه و قدیمی‌تر وجود دارند، اما SSD‌ها در حال حاضر در سیستم‌های اصلی و لپ‌تاپ‌های سطح بالا مانند Apple MacBook Pro که یک HDD را حتی به عنوان یک گزینه قابل تنظیم ارائه نمی‌دهند، همانند یک اصول می‌باشد. از سوی دیگر، دسکتاپ‌ها و لپ تاپ‌های ارزانتر، حداقل تا چند سال آینده به عرضه HDD ادامه خواهند داد. همانطور که گفته شد، SSDها و HDDها کار یکسانی را انجام می‌دهند، هردو سیستم شما را بوت می‌کنند و برنامه‌ها و فایل‌های شخصی شما را ذخیره می‌کنند. اما هر نوع ذخیره سازی ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد.

قیمت

SSD‌ها از نظر دلار در هر گیگابایت گرانتر از HDD می‌باشند. یک هارد دیسک داخلی 2.5 اینچی 1 ترابایتی بین 40 تا 60 دلار قیمت دارد، اما معمولا ارزانترین SSDها با همان ظرفیت و فرم فاکتور از حدود 100 دلار شروع می‌شود. این به معنای 4 تا 6 سنت در هر گیگابایت برای HDD در مقابل 10 سنت در هر گیگابایت برای SSD است.برای HDDهای 3.5 اینچی، تفاوت‌ها بیشتر می‌باشد.

ظرفیت‌های SSD و HDD و حداکثر ظرفیت

ظرفیت‌های SSD و HDD و حداکثر ظرفیت

SSD‌های مصرفی به ندرت در ظرفیت های بیشتر از 2 ترابایت یافت می‌شوند و گران می‌باشند. به احتمال زیاد واحدهای 500 گیگابایتی تا 1 ترابایتی را به عنوان درایوهای اصلی در سیستم‌ها پیدا خواهید کرد. در حالی که این روزها 500 گیگابایت ظرفیت هارد دیسک «پایه» برای لپ‌تاپ‌های پریمیوم در نظر گرفته می‌شود، نگرانی‌های مربوط به قیمت می‌تواند این ظرفیت را به 128 یا 256 گیگابایت برای سیستم‌های مبتنی بر SSD با قیمت پایین‌تر کاهش دهد. کاربرانی که مجموعه‌های رسانه‌ای بزرگ دارند یا در تولید محتوا کار می‌کنند، با درایوهای 1 تا 8 ترابایتی که در سیستم‌های پیشرفته موجود است، به تعداد بیشتری نیاز دارند.

اساساً، هرچه ظرفیت ذخیره سازی بیشتر باشد، می‌توانید موارد بیشتری را در کامپیوتر شخصی خود نگه دارید. فضای ذخیره‌سازی مبتنی بر فضای ابری ممکن است برای نگهداری فایل‌هایی که قصد دارید بین گوشی‌های هوشمند، تبلت و کامپیوتر شخصی خود به اشتراک بگذارید خوب باشد، اما فضای ذخیره‌سازی محلی ارزان‌تر می‌باشد و شما فقط لازم است آن را یک بار بخرید.

سرعت

اینجاست که SSD‌ها می‌درخشند. کامپیوتر مجهز به SSD در کمتر از یک دقیقه و اغلب در چند ثانیه بوت می‌شود. یک HDD برای سرعت بخشیدن به مشخصات عملکرد به زمان نیاز دارد و در طول استفاده معمولی کندتر از SSD خواهد بود. رایانه شخصی یا مک با SSD سریع‌تر بوت می‌شود، برنامه‌ها را سریع‌تر راه‌اندازی و اجرا می‌کند، و فایل‌ها را سریع‌تر منتقل می‌کند. چه از کامپیوتر خود برای تفریح، مدرسه یا تجارت استفاده کنید، سرعت اضافی ممکن است تفاوت بین اتمام به موقع و دیر رسیدن باشد.

سرعت SSD و HDD

یک مسئله ثانویه، تکه تکه شدن HDD می‌باشد. به این ترتیب، هد درایو می‌تواند خواندن خود را در یک حرکت مداوم شروع و پایان دهد. وقتی HDDها شروع به پر شدن می‌کنند، تکه‌هایی از فایل‌های بزرگ در اطراف صفحه دیسک پراکنده می‌شوند که باعث می‌شود درایو از چیزی که به آن «تکه‌تکه شدن» می‌گویند، آسیب ببیند. در حالی که الگوریتم‌های خواندن/نوشتن تا حدی بهبود یافته‌اند که اثر آن به حداقل می‌رسد، HDDها همچنان می‌توانند تا حدی تقسیم شوند که بر عملکرد تأثیر بگذارد. با این حال، در سراسر برد، SSD‌ها از HDDها پیشی می‌گیرند، زیرا از مدار الکتریکی استفاده می‌کنند و هیچ قطعه متحرک فیزیکی ندارند. این منجر به زمان‌های انتظار کوتاه‌تر در هنگام راه‌اندازی می‌شود و تأخیر کمتری هنگام باز کردن برنامه‌ها یا انجام کارهای محاسباتی سنگین ایجاد می‌کند.

قابلیت اطمینان و دوام

یک SSD هیچ قطعه متحرکی ندارد، بنابراین در صورت افتادن کیف لپ‌تاپ یا لرزش سیستم در حین کار، به احتمال زیاد اطلاعات شما را ایمن نگه می‌دارد. بیشتر HDDها هنگام خاموش بودن سیستم، هد خواندن/نوشتن خود را متوقف می‌کنند، اما زمانی که کار می‌کنند، هدها روی صفحه درایو در فاصله چند نانومتری حرکت می‌کنند. اگر در مورد تجهیزات خود سختگیر می‌باشید، یک SSD توصیه می‌شود.

فرم فاکتور

از آنجایی که HDDها به صفحات چرخان متکی می‌باشند، محدودیتی برای کوچک بودن آنها وجود دارد. سال‌ها قبل، ابتکاری برای ساخت HDDها چرخان 1.8 اینچی کوچکتر وجود داشت، اما این ابتکار در حدود 320 گیگابایت متوقف شد و سازندگان گوشی‌های هوشمند تنها از حافظه‌های فلش برای ذخیره سازی اصلی خود استفاده می‌کنند. SSD‌ها چنین محدودیتی ندارند، بنابراین می‌توانند با گذشت زمان به کوچک شدن آنها ادامه دهند. SSDها در اندازه‌های درایو لپ‌تاپ 2.5 اینچی موجود می‌باشند، اما این فقط برای سهولت در نصب در درایوهای شناخته شده است. با این حال، آن‌ها به طور فزاینده ای در حال حرکت به سمت فرم M.2 می‌باشند. این درایوها در طول‌های 42 میلی‌متر، 60 میلی‌متر، 80 میلی‌متر و 120 میلی‌متر وجود دارند.

نویز

حتی کم صداترین HDD نیز در هنگام استفاده کمی نویز تولید می‌کند. (صفحات درایو می‌چرخند و بازوی خوانده شده به جلو و عقب حرکت می‌کند.) HDDها سریعتر نسبت به آن‌هایی که کندتر هستند، سر و صدای بیشتری تولید می‌کنند. درایوهای SSD، از آنجایی که غیر مکانیکی هستند اصلا نویز ایجاد نمی‌کنند.

توان مصرفی

یک SSD نیازی به مصرف برق برای چرخاندن یک بشقاب از حالت سکون ندارد. در نتیجه، هیچ یک از انرژی مصرف شده توسط SSD به عنوان اصطکاک یا سر و صدا هدر نمی‌رود و باعث کارآمدتر شدن آن‌ها می‌شود. روی دسکتاپ یا سرور، این امر منجر به کاهش هزینه انرژی می‌شود. در لپ‌تاپ یا تبلت، می‌توانید چند دقیقه (یا ساعت‌ها) بیشتر از عمر باتری مصرف کنید.

طول عمر

در حالی که SSDها در طول زمان فرسوده می‌شوند (هر سلول در یک بانک حافظه فلش می‌تواند به تعداد محدودی نوشته و پاک شود، که توسط سازندگان SSD به عنوان “ترابایت نوشته شده” یا رتبه بندی TBW اندازه گیری می‌شود)، به لطف دستور TRIM، فن آوری که به صورت پویا این چرخه‌های خواندن/نوشتن را بهینه می‌کند، احتمالاً قبل از شروع به خطاهای خواندن/نوشتن با SSD، سیستم را به دلیل منسوخ شدن کنار می گذارید. چندین ابزار می‌توانند مشخص کنند که به پایان عمر رتبه بندی شده درایو نزدیک می‌شوید. در نهایت، HDDها نیز در اثر استفاده مداوم فرسوده می‌شوند، زیرا از روش‌های ضبط فیزیکی استفاده می‌کنند.

طول عمر SSD و HDD

گیمینگ

به طور کلی، گیمینگ بسیار واضحتری را با یک SSD تجربه خواهید کرد. با توجه به حجم عظیمی از داده‌ها که یک گیمینگ باید به عقب و جلو برود (سطوح دانلود، مدل شخصیت‌ها و غیره)، یک SSD به گیمینگ کمک می‌کند تا سریعتر دانلود و اجرا شوند. همچنین هنگام بازی، تاخیر کمتری را تجربه خواهید کرد، زیرا بقیه اجزای کامپیوتر شما نیازی به صبر کردن برای دانلود داده‌های گیمینگ ندارد که این مزیت بسیار خوبی است.

استفاده ترکیبی از هاردهای SSD و HDD

یک راه حل عالی و منطقی برای بسیاری از افراد، سیستم دو درایو و استفاده ترکیبی از هاردهای SSD و HDD می‌باشد. در این مورد، سازنده کامپیوتر شخصی یک SSD را به عنوان درایو اصلی C برای سیستم عامل و برنامه‌ها نصب می‌کند و یک HDD چرخان با ظرفیت بیشتر برای ذخیره فایل‌ها اضافه می‌کند. این در تئوری به خوبی کار می‌کند. ویندوز خود فضای زیادی را در درایو اصلی اشغال می‌کند و برخی از برنامه‌ها را نمی‌توان روی درایوهای دیگر نصب کرد. به نظر ، 256 گیگابایت حداقل اندازه عملی برای درایو C امروزه برای استفاده عمومی است، در صورتی که انتخابی نداشته باشید، 128 گیگابایت قابل استفاده می‌باشد. به این ترتیب می‌توانید یک سیستم با سرعت بالا و ظرفیت بیشتر داشته باشید.

نتیجه‌گیری

حافظه‌های SSD برای کامپیوترها در ظرفیت‌های 120 گیگابایت تا 30.72 ترابایت در دسترس می‌باشند، در حالی که HDDها می‌توانند از 250 گیگابایت تا 20 ترابایت عرضه شوند. هنگام اندازه‌گیری هزینه به ازای هر ظرفیت، HDDها در صدر قرار می‌گیرند، اما با کاهش قیمت SSD، این تفاوت کمتری برایHDD‌ها خواهد بود. با این حال، با درایوهایSSD، کار بسیار بیشتری برای هر سرور انجام می‌شود که منجر به استفاده از دستگاه‌های کمتری برای دریافت خروجی مشابه HDD می‌شود.

استفاده ترکیبی از هاردهای SSD و HDD

 

SSD ها به طور کلی قابل اعتمادتر از HDD می‌باشند، که باز هم تابعی از نداشتن قطعات متحرک است. به این دلیل که بدون حرکت، SSD ها تحت تأثیر لرزش یا مسائل حرارتی مربوطه قرار نمی‌گیرند. درایوهای SSD معمولاً انرژی کمتری مصرف می‌کنند و باعث عمر باتری طولانی‌تر می‌شوند، زیرا دسترسی به داده‌ها بسیار سریع‌تر است و دستگاه اغلب بی‌کار می‌باشد. HDD‌ها با دیسک‌های چرخان خود هنگام راه‌اندازی به انرژی بیشتری نسبت به SSD نیاز دارند.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به مقالات تخصصی