بازگشت به مقالات تخصصی
انتخاب مانیتور گیمینگ مناسب

راهنمای خرید مانیتور گیمینگ

چرا نیاز به راهنمای خرید مانیتور گیمینگ دارید؟! انتخاب مانیتور گیمینگ جدید و مناسب می‌تواند برای بسیاری از مردم چالش برانگیز باشد، زیرا گزینه‌ها و مشخصات زیادی وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند. برای استفاده کامل از جدیدترین بازی‌های ویدئویی، نه تنها به یک کامپیوتر بازی با کارت گرافیک و سی ‌پی ‌یو قدرتمند نیاز دارید، بلکه به یک مانیتور گیمینگ مناسب نیز نیاز دارید که بتواند از همه این مزیت‌ها استفاده کند. درواقع، چه در دنیای بازی حرفه‌ای نباشید و چه در سطح تخصصی بازی می‌کنید، با پیمایش صدها گزینه موجود روبرو خواهید شد. اما چه ویژگی هایی از همه مهمتر می‌باشند؟ در این مقاله، ما به طور کامل مهمترین مواردی را که باید در مورد مانیتورهای بازی بدانید و آنچه را که باید در نظر داشته باشید تا مطمئن شوید که مانیتور مناسب با نیازها و ترجیحات خود را دریافت می‌کنید، توضیح خواهیم داد.

ویژگی‌هایی که باید در خرید مانیتور گیمینگ مناسب در نظر داشته باشید، عبارتند از:

  • تراکم پیکسلی
  • اندازه و وضوح صفحه نمایش
  • نرخ تازه سازی (Refresh Rate)
  • زمان پاسخ دهی
  • انتخاب پنل مناسب
  • فناوری FreeSync و G-Sync
مهمترین ویژگی‌های مانیتور گیمینگ

تراکم پیکسلی

در نظر داشته باشید هنگامی که صحبت از بهترین اندازه مانیتور برای بازی می‌شود، لزوما مانیتور بزرگتر همیشه بهتر نمی‌باشد؛ شما باید تراکم پیکسلی آن را نیز در نظر بگیرید. تراکم پیکسلی، نسبت پیکسل بر اینچ رزولوشن و اندازه مانیتور می‌باشد. اگر تراکم پیکسلی مانیتور خیلی کم باشد، کیفیت تصویر پیکسلی می‌شود، به این معنی که فضای صفحه نمایش محدود و همچنین کیفیت جزئیات کمتر خواهد بود. در صورتی که اگر تراکم پیکسلی، خیلی زیاد باشد، فضای صفحه و جزئیات بیشتری وجود خواهد داشت، اما شما باید تصویر را برای متن کوچک بزرگ کنید تا بتوانید آن را بخوانید.

در حالی که تراکم پیکسلی بالا به خودی خود مشکلی نیست زیرا می‌توانید انتخاب کنید که آیا می‌خواهید فضای صفحه را فدای جزئیات بزرگتر و واضحتر کنید یا خیر. برخی از برنامه‌ها، از جمله بازی‌های ویدیویی، مقیاس ضعیفی دارند یا اصلاً توانایی مقیاس‌بندی ندارند. این بدان معناست که در برخی بازی‌ها که از مقیاس‌بندی پشتیبانی نمی‌کنند، بنابراین برخی از عناصر درون بازی، مانند HUD، بسیار کوچک خواهند بود.

اندازه و وضوح صفحه نمایش

مانیتورهای بزرگتر در حال حاضر به طور فزاینده ای در بین جامعه بازی های امروزی محبوب شده‌اند. خوشبختانه، اکثر بازی‌های جدید به خوبی از مقیاس‌بندی پشتیبانی می‌کنند. بنابراین، اگر تصمیم به صفحه‌نمایش با تراکم پیکسلی بالا دارید، دوباره بررسی کنید که برنامه‌های مورد علاقه‌تان چگونه مقیاس‌بندی را مدیریت می‌کنند. به طور خلاصه، اکثر مردم از صفحه نمایش 27 اینچی راضی می‌باشند. این مانیتورها نسبتاً بزرگ می‌باشند، اما نه آنقدر بزرگ که مجبور شوید سر خود را از یک گوشه صفحه به گوشه دیگر حرکت دهید تا تمام اتفاقات روی صفحه را ببینید. تناسب رزولوشن با سایز مانیتور بسیار مهم می‌باشد. نمونه‌هایی از ترکیبات بهینه اندازه و وضوح نمایشگر، به صورت زیر می‌باشند:

اندازه و وضوح صفحه نمایش​
  • 25 اینچ یا کوچکتر: 1920 × 1080  
  • 27-32 اینچ: 2560 × 1440 و 3840 × 2160
  • 32 اینچ یا بزرگتر: 2560 × 1440 و 3840 × 2160
  • 25-30 اینچ فوق عریض: 2560 × 1080
  • 34-35 اینچ فوق عریض: 3440 × 1440
  • 38 اینچ فوق عریض: 3840 × 1600
  • 43 اینچ فوق عریض: 3840 × 1200
  • 49 اینچ فوق عریض: 5120 × 1440

البته، باید مطمئن شوید که CPU و GPU شما می‌تواند رزولوشن مانیتور را با حداکثر نرخ تازه‌سازی آن کنترل کند که ما را به مشخصات بعدی که باید در نظر بگیرید می‌رساند.

رفرش‌ریت (Refresh Rate)

نرخ تازه‌سازی یا رفرش‌ریت مانیتور به زمان (در هر ثانیه) اشاره دارد، یعنی تعداد دفعاتی که کل صفحه نمایش در هر ثانیه، به روز رسانی می‌شود و با هرتز اندازه‌گیری می‌شود. اکثر نمایشگرهای LCD دارای نرخ تازه سازی 60 هرتز می‌باشند، به این معنی که صفحه نمایش 60 بار در ثانیه تازه می‌شود. البته  مانیتورهای گیمینگ جدیدتر دارای نرخ تازه‌سازی 120 هرتز، 140 هرتز، 240 هرتز یا حتی 360 هرتز می‌باشند. مانیتورهای گیمینگ باید پاسخ پیکسلی سریع و نرخ تازه‌سازی بالایی داشته باشند. به طور کلی اگر یک مانیتور با نرخ تازه سازی بالا برای مثال 240 یا 360 هرتز تهیه می‌کنید، باید اطمینان داشته باشید که کارت گرافیک شما نیز قابلیت رندرکردن بازی مورد نظرتان را در این بازه داشته باشد. مانیتورهای دارای قابلیت هماهنگی با فناوری‌های G-Sync و FreeSync جدیدترین نمونه مانیتورهای گیمینگ می‌باشند. مانیتورهای مجهز به ماژول‌های G-Sync انویدیا یا FreeSync AMD، نرخ تازه‌سازی صفحه را با GPU (به‌جای مانیتور) کنترل می‌کنند. این به نمایشگر اجازه می‌دهد با نرخ تازه‌سازی متغیر کار کند. نتیجه یک تجربه بازی بسیار روان با کاهش تاخیر ورودی می‌باشد. با این حال، مانیتورهای G-Sync و FreeSync به یک کارت گرافیک سازگار با خروجی DisplayPort 1.2 نیاز دارند.

اصطلاح دیگری که وقتی به دنبال مانیتور بازی هستید با آن مواجه می شوید زمان پاسخگویی است. این چیزی است که اغلب با رفرش‌ریت اشتباه گرفته می شود، اما آنها دو چیز کاملا متفاوت هستند. در زیر، زمان‌های پاسخ‌دهی را با جزئیات بیشتری مرور می‌کنیم.

زمان پاسخ‌دهی(Response Time)

به زبان ساده، زمان پاسخگویی مدت زمانی است که طول می‌کشد که پیکسل‌ها در مانیتور از یک رنگ به رنگ دیگر (معمولا از سفید به سیاه یا برعکس) تغییر می‌کنند. اما زمان پاسخ چگونه بر بازی تاثیر می‌گذارد؟ هنگامی که در حال انجام هر بازی هستید، هر میلی‌ثانیه مهم می‌باشد، بنابراین باید مطمئن شوید که مانیتور شما می‌تواند همه چیز را سریع و واضح نشان دهد.

اگر زمان پاسخگویی مانیتور خیلی کند باشد، تصاویر به تعویق می‌افتند که می‌تواند برای گیمرها ناخوشایند باشد. برخلاف اکثر مشخصات بازی، می‌خواهید در زمان پاسخ‌دهی به دنبال یک عدد کم باشید. هرچه این عدد بیشتر باشد، زمان پاسخگویی کندتر خواهد بود. در پنل‌های TN، زمان پاسخ برابر یک میلی‌ثانیه می‌باشد، این در حالی است که  پنل های IPS فقط می‌توانند از زمان پاسخ چهار میلی‌ثانیه پشتیبانی کنند.

انتخاب پنل مناسب

سه فناوری اصلی پنل در مورد مانیتورها وجود دارد: TNو VA و IPS. که  هرکدام از این پنل‌ها مزایا و معایب خود را دارند. در دامه هرکدام این پنل‌ها را بررسی می‌کنیم.

پنل IPS:

این پنل اغلب به عنوان پنل برتر از این سه مورد و با قیمت مناسب در نظر گرفته می‌شود. IPS مخفف سوئیچینگ در هواپیما می‌باشد. دلیل برتری آنها این است که زاویه دید و دقت رنگ بهتری نسبت به پنل‌های TN و VA ارائه می‌دهند. این نه تنها آنها را برای اجرای بازی با کیفیت بالا، بلکه برای هر کسی که بازی‌ها را طراحی یا ویرایش می‌کند، انتخابی عالی می‌کند. به طور کلی، پنل‌های IPS دارای پاسخ کمتر از 5 میلی‌ثانیه می‌باشند که برای اکثر نیازهای بازی کافی می‌باشد.

پنل TN:

اگر به دنبال یک پنل مقرون به صرفه می‌باشید، یک مانیتور بازی با پنل TN می‌تواند انتخاب مناسبی باشد. مطمئنا، در این پنل‌ها، زوایای دید و دقت رنگ به خوبی پنل‌های  VA و IPS نمی‌باشد که توسط پنل IPS ارائه می شود. اما زمان پاسخگویی فوق‌العاده سریعی (تنها 1 میلی‌ثانیه) دارند که آن‌ها را برای بازی‌های سریع، رقابتی و چند نفره ایده‌آل می‌کند.

پنل VA:

پنل‌های VA بهترین نسبت کنتراست را دارند، به صورتی که کیفیت رنگ سیاه در آن بهتر از دو پنل دیگر می‌باشد. مدل‌های قدیمی این عملکرد، زمان پاسخ پایینی دارد. البته نسل جدید پنل‌های VA این مشکل را ندارند، زیرا زمان پاسخگویی آن‌ها به اندازه برخی TN‌ها سریع می‌باشد، اما این پنل‌ها فقط در برخی از مانیتورهای گران‌قیمت گران‌قیمت مانند Samsung G7 در دسترس می‌باشند.

انتخاب مانیتور گیمینگ

مقایسه پنل‌های مانیتور

در نظر داشته باشید که پنل‌های TN معمولاً زمان پاسخگویی سریع‌تری دارند، بنابراین اگر در حین بازی به دنبال نرمی هرچه بیشتر می‌باشید، باید تصمیم بگیرید که سرعت یا جزئیات برای شما مهم‌تر می‌باشد. به طور کلی امروزه، مانیتورهای پنل IPS و VA مانند LG 27GL83A و Samsung G7 وجود دارند که به اندازه برخی از مدل‌های TN زمان پاسخگویی پیکسل سریع دارند، بنابراین اگر می‌توانید هزینه بیشتری کنید، دیگر نیازی نیست کیفیت تصویر را فدای زمان پاسخگویی سریع کنید. در نظر داشته باشید که برخلاف پنل‌های TN، مانیتورهای VA دارای زوایای دید وسیع 178 درجه می‌باشند، به طوری که اگر از فاصله دور به صفحه نمایش نگاه می‌کنید، تغییرات جزئی در کنتراست انتظار می‌رود.

فناوری FreeSync و G-Sync

هر دو فناوری نرخ تازه‌سازی متغیری را در اختیار شما قرار می‌دهند که به مانیتور اجازه می‌دهد تا نرخ تازه‌سازی خود را به صورت پویا تغییر دهد. فناوری FreeSync و G-Sync مبتنی بر پروتکل‌های استاندارد باز VESA Adaptive-Sync در DisplayPort و HDMI می‌باشد. تفاوت بین این دو فناوری در این است که ماژول G-SYNC دامنه نرخ تازه سازی پویا گسترده تر،  overdriveمتغیر و حداقل تاخیر ورودی را ارائه می‌دهد، اما هزینه مانیتور را نیز به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. برای استفاده از هر یک از این فناوری ها، به یک کارت گرافیک سازگار نیاز دارید:

  • G-SYNC :GeForce GTX 650 Ti Boost یا جدیدتر
  • G-SYNC Compatible: سری GeForce GTX 650 Ti Boost یا جدیدتر
  • FreeSync :Radeon R9/R7 200 یا جدیدتر (به استثنای مدل‌های R9 270/X ،R9 280/X ،R9 370/X ،R7 370X ،R7 265)

توجه داشته باشید که برخی از مانیتورهای جدیدتر G-SYNC همچنین امکان استفاده از نرخ تازه‌سازی متغیر را با کارت‌های AMD فراهم می‌کنند.

کلام آخر

در مقاله راهنمای خرید مانیتور گیمینگ سعی بر آن شده تا به نکات مهم هنگام خرید مانیتور پرداخته شود. از نکات بالا این بر می‌آید که قبل از خرید مانیتور باید به کانفیگ سیستمان هم نگاهی بیاندازید! بطور مثال مانیتوری که نتواند از رفرش‌ریت یا تکنولوژي‌های کارت گرافیک پشتیبانی کند، قطعا هزینه اضافی و گزافی را رو دستتان خواهد گذاشت! توصیه می‌شود قبل از خرید مانیتور گیمینگ با متخصصین نیکوکام مشورت کنید تا در انتخاب بهترین مانیتور متناسب با بودجه‌تان کمک کنند.

اشتراک گذاری پست

دیدگاه (2)

  • آیسان پاسخ

    خیلی مفید و کاربردی بود🙏🏻🙏🏻
    از این مطالب آموزشی زیاد بذارین لطفن

    2021/11/14 در 00:27
    • دلیله اولادزاده پاسخ

      درود
      سپاس از نظر شما
      موفق باشید

      2021/11/14 در 23:23

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به مقالات تخصصی