بازگشت به مقالات تخصصی
چگونه کارت گرافیک مناسب انتخاب کنیم

راهنمای خرید کارت گرافیک

چرا راهنمای خرید کارت گرافیک قبل از خرید هر graphic card باید بررسی شود؟ چگونه می‌توان یک کارت گرافیک مناسب انتخاب کرد؟ حق انتخاب گسترده‌ای بین GPU تولیدکنندگان مختلف وجود دارد. ممکن است در ابتدا دانستن اینکه کدام یک با نیازهای شما مطابقت دارد، کمی دشوار به نظر برسد. دانستن اصول اولیه نحوه عملکرد آنها و تفاوت‌های بین آنها می‌تواند به تصمیم‌گیری شما کمک کند. در این مقاله عملکرد و تفاوت کارت گرافیک‌ها را توضیح می‌دهیم تا بتوانید بهترین کارت گرافیک را انتخاب کنید. در ابتدا یک توضیح مختصر درباره کارت گرافیک می‌دهیم.

فهرست مطالب

کارت گرافیک چیست؟

در کنار واحد پردازش مرکزی (CPU)، واحد پردازش گرافیکی (GPU) بیشترین تأثیر را بر عملکرد سیستم‌های گیمینگ دارد. GPU از یک پردازنده اضافی تشکیل شده است که داده‌ها را از پردازنده می‌گیرد و آنها را به تصاویری تبدیل می‌کند که می‌توانند روی صفحه نمایش شما ارائه شوند. به عبارت دیگر، وقتی در حال بازی می‌باشید، پردازنده گرافیکی بیشتر کارهای سنگین را انجام می‌دهد. هرچه GPU قدرتمندتر باشد (گاهی اوقات به عنوان کارت گرافیک از آن یاد می‌شود) اطلاعات بیشتری را می‌توان محاسبه و در زمان کوتاه‌تری نمایش داد. بنابراین در کل تجربه بازی شما لذت‌بخش‌تر خواهد بود.

کارت گرافیک چیست​

پردازنده‌های گرافیکی امروزی در پردازش مقادیر زیادی از اطلاعات تصویر و انجام وظایف موازی بسیار خوب می‌باشند. آنها  نه تنها در نمایش متن و گرافیک در رابط‌های گرافیکی، بلکه در پردازش گرافیک‌های سه‌بعدی پیچیده مورد نیاز برای تجربه‌های بازی مدرن، بسیار سریع می‌باشند. پردازنده‌های گرافیکی همچنین می‌توانند فرآیندهای دیگری را که شامل محاسبه داده‌های زیادی به صورت موازی می‌باشند، به طور مؤثر اجرا کنند. به همین دلیل  آن‌ها را برای برخی از برنامه‌های غیر گرافیکی مانند ماشین لرنینگ نیز مفید می‌کند.

AMD یا NVIDIA؟

AMD یا NVIDIA

در حال حاضر دو سازنده پیشرو وجود دارد که کارت گرافیک تولید می‌کنند: AMD و NVIDIA. این دو غول کارت گرافیک،  به شرکت های دیگر(از جمله MSI، ASUS، EVGA و بسیاری دیگر) مجوز فروش پردازنده‌های گرافیکی خود را می دهند. هر دو شرکت انواع مختلفی از نرم افزارها، سیستم کولینگ و نرخ کلاک را بر روی کارت‌های خود ارائه می‌دهند. مهم ترین سوال این است: کدام شرکت در نهایت بهترین پردازنده‌های گرافیکی را می‌سازد؟ هر دو شرکت مزایا و معایب خود را دارند و چندین سری کارت گرافیک متفاوت ارائه می‌دهند.

 برای برخی از بودجه‌ها، NVIDIA عملکرد و ارزش بهتری را ارائه می‌دهد، در حالی که در مواقع دیگر ممکن است با انتخاب AMD گزینه‌های بهتری پیدا کنید. AMD به دلیل ارائه کارت‌های گرافیکی مقرون به صرفه با رده متوسط تا بالا مشهور می‌باشد. کارت‌های اخیر سری AMD Navi RX 5000 آن‌ها از نظر قدرت رقابت جدی را برای NVIDIA فراهم می‌کنند. با این حال، وقتی صحبت از کارت‌های گرافیک سطح بالا می‌شود، انویدیا به خصوص کارت‌های RTX پیشرو می‌باشد.

چرا کارت گرافیک شما مهم می‌باشد؟

برای بسیاری از افراد علاقه‌مند به گیمینگ، کارت گرافیک بسیار مهم می‌باشد، پس جای تعجب نیست که گیمرهای حرفه‌ای، ساعت‌ها در مورد آخرین فناوری GPU تحقیق می‌کنند و اغلب به طور منظم GPU‌های خود را ارتقا می‌دهند. همانطور که پردازنده‌های گرافیکی سریع‌تر می‌شوند، بازی‌ها به گونه‌ای طراحی می‌شوند که از عملکرد اضافی بهره ببرند و این باعث می‌شود که تولیدکنندگان، پردازنده‌های گرافیکی سریع‌تری بسازند و این چرخه را ادامه داشته باشد.

 اگر اهل بازی نباشید، ممگن است به قابلیت‌های GPU خود اهمیتی ندهید. اما برنامه‌های حرفه‌ای اغلب به روش‌های مختلف مستقیماً از قابلیت‌های پردازش تخصصی یک GPU استفاده می‌کنند. بنابراین، انتخاب یک GPU بخش مهمی از ساخت، خرید یا ارتقاء یک کامپیوتر می‌باشد. مانند هر قطعه کامپیوتری، اولین سوالی که باید هنگام انتخاب کارت گرافیک از خود بپرسید این است: چگونه از آن استفاده خواهید کرد؟ بنابراین، هنگام خرید کارت گرافیک باید به مشخصات آن توجه ویژه‌ای داشت.

توان طراحی حرارتی (TDP)

همانند تمام سخت‌افزارهای قدرتمندی که از برق استفاده می‌کنند، پردازنده‌های گرافیکی گرمای زیادی تولید می‌کنند و برای اجرای مطمئن و عملکرد قوی به خنک‌کننده کافی نیاز دارند. اکثر کارت‌های گرافیکی شامل یک منبع تغذیه، معمولاً با وات توصیه شده (مانند 750 وات)می‌باشند. ترکیبی از قدرتی که یک GPU می‌کشد و میزان گرمای تولیدی، به عنوان قدرت طراحی حرارتی یا TDP شناخته می‌شود.

 این واحد اندازه‌گیری بر حسب وات نشان داده شده است و این عددی است که در مشخصات کارت گرافیک خواهید دید. هرچه TDP بیشتر باشد، قدرت برق بیشتری برای کارکردن GPU مورد نیاز می‌باشد و GPU گرمای بیشتری تولید می‌کند. این می‌تواند هم در دسکتاپ‌ها و هم در لپ تاپ‌ها مهم باشد، جایی که حرارت با توجه به محدودیت‌های فضا، اولویت بالایی دارد.      

کارت گرافیک

حافظه پردازنده گرافیکی(Storage-RAM)

این پارامتر گاهی اوقات مقدار حافظه کارت گرافیک نامیده می‌شود. هرچه مقدار حافظه GPU بیشتر باشد، تصویر پیچیده‌تر و با جزئیات بیشتری را می‌تواند در یک دوره زمانی پردازش کند.  در نتیجه، عملکرد و سرعت آن بالاتر می‌رود (که مخصوصاً برای کارهای پرمصرف مانند بازی‌های high-end، ویرایش ویدئو، رندر سه بعدی و غیره مهم می‌باشد). هنگام انتخاب، باید در نظر داشت که عملکرد یک کارت گرافیک نه تنها تحت تأثیر میزان حافظه، بلکه نوع، فرکانس   و سایر ویژگی‌ها نیز قرار دارد.

 در بازار، عمدتاً کارت گرافیک‌هایی با ظرفیت‌های حافظه 1 گیگابایت، 2 گیگابایت، 3 گیگابایت، 4 گیگابایت، 6 گیگابایت، 8 گیگابایت و در پیشرفته‌ترین مدل‌ها، 11 گیگابایت و حتی بیشتر قابل نصب می‌باشند.

پهنای باند RAM معیار مهم دیگری است که باید در نظر گرفته شود. هرچه RAM سریعتر باشد، GPU سریعتر می‌تواند به اطلاعات دسترسی پیدا کند و آن‌ها را روی صفحه نمایش دهد. به طور کلی نوع RAM مدل GPU موجود در یک کارت گرافیک را تعیین می‌کند.

رابط(Interface)

امروزه تقریباً تمام GPUهای مجزا به اسلات PCIe متصل می‌شوند و اکثر آنها از PCIe x16  استفاده می‌کنند. پردازنده‌های گرافیکی در تعداد اسلات‌های فیزیکی که پر می‌کنند، بین پیکربندی‌های تک، دوتایی و حتی سه‌گانه متفاوت هستند. باید مطمئن شوید که مادربرد کامپیوتر شما فضای کافی برای پردازنده گرافیکی انتخابی شما دارد. این بدان معنی است که شما همچنین باید هر مؤلفه دیگری را که می‌خواهید در کنار GPU وصل کنید، در نظر بگیرید، به خصوص اگر قرار است از یک اسلات PCIe استفاده کنید.

 همچنین باید اطمینان حاصل کنید که کیس شما به اندازه کافی بزرگ می‌باشد تا از قطعاتی که نصب می‌کنید پشتیبانی کند. در حالی که اکثر کیس‌های مدرن از پردازنده‌های گرافیکی استاندارد پشتیبانی می‌کنند، اگر یک PC با فرم‌فاکتور کوچک یا یک GPU مخصوصاً بزرگ علاقه‌مند هستید، در مورد سازگاری مادربرد، کیس و کارت گرافیک خود تحقیق کنید. فضای ناکافی می‌تواند منجر به سیستم تهویه نامناسب شود. این اتفاق می‌تواند منجر به کاهش عملکرد شود. اگر محدودیت فضا نگران‌ کننده است، GPUهایی وجود دارند که به طور خاص برای داشتن کیس‌های کوچکتر طراحی شده اند.

اتصالات(Ports)

اکثر پردازنده‌های گرافیکی مدرن فقط از فرمت‌های HDMI و DisplayPort پشتیبانی می‌کنند که تقریباً استاندارد سیستم‌ها و مانیتورهای گیمینگ می‌باشند. یک پیکربندی محبوب در پردازنده‌های گرافیکی بازی مدرن، دارای دو خروجی DisplayPort و یک HDMI می‌باشد. درواقع باید مطمئن شوید که کارت گرافیک انتخابی شما از اتصالات کافی برای اتصال به مانیتور مورد نظر شما پشتیبانی می‌کند.

توجه داشته باشید که در بسیاری از موارد می‌توانید آداپتورهایی بخرید تا اتصال روی کارت گرافیک را به اتصالی که مانیتور می‌تواند بپذیرد، تبدیل کنید، اگرچه این می‌تواند دسترسی به ویژگی‌هایی مانند وضوح بالاتر و رفرش ریت را محدود کند.

استفاده از چند کارت گرافیک

برای بالابردین بهره‌وری، می‌توان از چند کارت‌گرافیک بطور همزمان استفاده کرد. این کار می‌تواند عملکردی عالی را برای سخت‌افزار شما رقم بزند. اتصال این کارت‌گرافیم‌ها از طریق قابلیت SLI برای Nvidia و Crossfire برای AMD انجام می‌شود. اگر می‌خواهید چندین کارت گرافیک را در PC خود نصب کنید، باید کارت‌های مناسب و مادربرد مناسب را که از این فناوری پشتیبانی می‌کند، انتخاب کنید. البته این پیکربندی مانند گذشته رایج نمی‌باشد.

 کارت‌های محبوب سری 3070 و 3080 انویدیا به هیچ وجه گزینه SLI را ارائه نمی‌دهند، زیرا بازی‌های کمتری از چندین پردازنده گرافیکی پشتیبانی می‌کنند. اگر می‌خواهید پشتیبانی گسترده ای از SLI یا Crossfire داشته باشید، بهتر است از GPU‌های قدیمی استفاده کنید. البته در نظر داشته باشید اگر این کار را انجام دهید، فناوری‌های جدیدتر مانند Ray Tracing را از دست خواهید داد.

کلام آخر

آنچه قبل از خواندن هر راهنمای خرید کارت گرافیک باید در نظر بگیرید کانفیگ سیستمتان است! بطور مثال مدل کارت گرافیکی که بدنبال آن هستید بستگی زیادی به مشخصات فنی پردازنده، مانیتور، سیستم خنک‌کننده فضای کیس و فضای کیس کامپیوتر شما دارد! در انجا به موارد فنی مرتبط با خود کارت اشاره شد. بنابراین به هنگام خرید این نکات را نیز در نظر بگیرید. در صورت نیاز به مشاوره با متخصصین نیکوکام، با ما تماس بگیرید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به مقالات تخصصی